- Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom legt de toevoer van gas naar Duitsland via de Nordstream 1-gaspijpleiding opnieuw stil.
- Vanaf woensdag stroomt er drie dagen geen Russisch gas naar Duitsland.
- Intussen is Duitsland zelf hard bezig om via alternatieven de gasvoorraden voor de winter aan te vullen.
- Lees ook: Er dreigt een Europees tekort aan glas: Volkswagen legt een voorraad autoruiten aan en brouwers kopen massaal bierflesjes in
Gaspijplijn Nord Stream 1 gaat opnieuw dicht voor onderhoud, heeft het Russische staatsgasconcern Gazprom aangekondigd. Woensdag om 04.00 uur in de ochtend wordt de gastoevoer stilgelegd en pas 72 uur later wordt die hervat. In tegenstelling tot de sluiting eerder deze zomer betreft het hier geen gepland onderhoud.
Toen Nord Stream 1, een gaspijplijn die van de Russische kust onder de Oostzee doorloopt naar het Duitse Lubmin, na een onderhoud van tien dagen weer open ging, verlaagde Gazprom de hoeveelheid gas die door de lijn heen kwam. Die ging omlaag naar een vijfde van het normale niveau.
Gazprom had daarvoor ook al twee keer de hoeveelheid gas die naar Duitsland kwam verminderd, wat Rusland het verwijt van de Duitse politiek opleverde dat het land gas als politiek drukmiddel inzet. Moskou zou Duitsland zo willen straffen voor de sancties die de Europese Unie aan Rusland heeft opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne.
Ook nu is er de angst dat Gazprom het onderhoud zal aangrijpen om nog minder gas aan Duitsland te leveren. De Duitse gasopslagen zitten ondertussen al voller dan dat land zich voor dit moment ten doel had gesteld, zei bondskanselier Olaf Scholz dinsdag. Dus zelfs met wat extra tegenslag lijkt Duitsland op tijd klaar te kunnen zijn voor de winter.
Duitsland beter voorbereid om winter door te komen, volgens bondskanselier Scholz
"Men kan met alle vertrouwen zeggen dat Berlijn de noodzakelijke maatregelen heeft getroffen en nog meer kan doen om deze winter door te komen en de volgende winter", aldus Scholz. Volgens hem zijn gasvoorraden beter gevuld op dit moment dan was verwacht. Bijna de helft van de Duitse huizen is afhankelijk van gas voor verwarming.
Onlangs werd al gemeld dat de verwarming van openbare gebouwen in Duitsland lager wordt gezet en dat de verlichting van gebouwen en monumenten uitgaat om zo energie te besparen. Huishoudens worden opgeroepen zoveel mogelijk energie te besparen. Berlijn heeft gezegd dat Moskou gas inzet als wapen vanwege de westerse steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland.
De Duitse regering werkt ook aan een nieuw pakket met steunmaatregelen, waaronder een belastingverlichting, om mensen te helpen die worstelen met de sterk gestegen energierekeningen als gevolg van het gasconflict met Rusland. Scholz beloofde dat dit pakket zo efficiënt en doelgericht zal zijn als mogelijk.
Deze week loopt onder meer een tijdelijke verlaging van de accijns op autobrandstof af in Duitsland. De Duitse concurrentiewaakhond heeft gezegd goed in de gaten te zullen houden welke impact dit zal hebben op de prijzen aan de pomp en eventuele prijsafspraken tussen pompstationhouders tegen te gaan.